Zeven jongerenvoorzitters pleiten voor federale kieskring

Zeven jongerenvoorzitters pleiten in een opiniestuk in De Standaard voor een federale kieskring. Opvallend: ook de voorzitter van Jong-CD&V is voorstander, even opvallend: de jonge PS'ers hebben er lak aan.

Federale volksvertegenwoordigers worden in provinciale kieskringen verkozen. Bij een federale kieskring zouden kiezers kunnen stemmen in heel het land.

De tekst in De Standaard is ondertekend door de voorzitters van Jong CD&V, Jong VLD, Animo, Jong Groen, Jeunes MR, Jeunes CDH en écolo j. Vooral de ondertekening van Jong CD&V is opvallend. Want "grote broer" CD&V is, net als de N-VA en Vlaams Belang, tegenstander van zo'n federale kieskring.

"Laat dit alstublieft niet verzanden in een discussie over meer of minder België", zegt Jong-CD&V-voorzitter Tom Vandenkendelaere in De Standaard. "Dit gaat om transparantie en democratie. Ik hoef als zelfbewuste Vlaming geen unitaire visie op cultuur of onderwijs. Maar wie zich als leider van dit land profileert, moet ook bereid zijn om zich te komen verantwoorden in het andere deel van het land. Dit is een pleidooi voor direct democracy."

Even opvallend is de afwezigheid van de Mouvement des Jeunes Socialistes, de jongerenafdeling van de PS. PS-voorzitter Paul Magnette heeft al herhaaldelijk een pleidooi gehouden voor zo'n federale kieskring. Maar volgens jongerenvoorzitter David Cordonnier is zo'n federale kieskring niet meer dan een "politieke gadget". "C’est une fausse bonne idée. We hebben jarenlang een federale kieskring gehad: BHV. Alle partijen die deze tekst hebben ondertekend, hebben ook BHV gesplitst", zegt hij in De Standaard.

Vlaams Belang werd niet uitgenodigd voor deze bevraging, de N-VA wel. Volgens de initiatiefnemers heeft N-VA-jongerenvoorzitter Ralph Packet lang getwijfeld, maar uiteindelijk beslist om het opiniestuk niet te ondertekenen.