"Muyters is kindje dat speelgoed niet wil delen"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback verwijt N-VA-minister van Begroting Philippe Muyters een "kortzichtige visie op federalisme". Muyters wil niet dat Vlaanderen bijdraagt om het gat in de federale begroting te dichten, en dat standpunt leidt tot spanningen in de Vlaamse regering en scherpe kritiek vanuit de oppositie.

"Ik vind de stelling "het zijn onze zaken niet, maak ons bevoegd en we zullen het wel doen" een zeer kortzichtige visie op federalisme", zei Tobback in een reactie op de uitspraken van Muyters. "En ik vind vooral dat je concrete voorstellen om samen te investeren, niet van tafel kunt vegen met de stelling dat het je bevoegdheid niet is. Dat is een beetje als kindjes die hun speelgoed niet willen delen, en ik dacht dat de regeringen daar toch wel boven stonden."

De fractieleider in het Vlaams Parlement van oppositiepartij Open VLD Sas Van Rouveroy noemt de houding van Muyters onaanvaardbaar. "De economische en budgettaire crisis bestrijd je niet door ruzie te maken maar door samen te werken", zo zei hij. "Het is duidelijk dat voor Muyters de communautaire logica voor alles gaat, en dus dat daar ook de Vlaamse bedrijven aan opgeofferd worden."

"Conclusies trekken"

De andere oppositiepartij Groen gaat nog een stapje verder en vraagt Peeters om "conclusies te trekken" na de aankondiging van minister Muyters. "Muyters en de N-VA plegen woordbreuk en gaan in tegen het regeerakkoord", zegt fractieleidster Elisabeth Meuleman.

Volgens Groen staat de coalitie op springen. Amper een paar weken na de vorige crisis binnen de Vlaamse meerderheid over de hervorming van het onderwijs dient zich een nieuwe, diepe crisis aan, stelt Meuleman.

"Deze crisis is existentieel en gaat over het voortbestaan van deze regering. Muyters stelt expliciet dat Vlaanderen niet extra zal bijdragen om het gat in de federale regering te helpen dichten. Er komen geen extra bijdragen voor de eigen ambtenarenpensioenen, geen middelen voor de usurperende bevoegdheden. Dus ook geen bijdrage voor een federale loonlastenverlaging. Met deze uitspraken plegen Muyters en de N-VA woordbreuk en gaan ze in tegen het regeerakkoord."

Volgens Groen wordt nu duidelijk dat de N-VA niet van plan is om de zesde staatshervorming loyaal uit te voeren. "Maar de partij blokkeert ons land ook economisch, want een snelle loonlastenverlaging is broodnodig voor een economische relance. Hiermee toont die partij aan dat ze onbetrouwbaar is en niet kan en wil mee besturen. Alle oplossingen voor een goede gang van zaken in ons land komen zo op de helling te staan", zegt Meuleman.

Groen vraagt aan Kris Peeters om "conclusies te trekken". De partij wil woensdag een actualiteitsdebat houden in het Vlaams Parlement over de kwestie.