Dubbel zoveel speelbossen deze zomer

Het aantal speelbossen wordt deze zomer verdubbeld. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Leefmilieu, heeft deze zomer 125 extra bossen en natuurgebieden opengesteld. Jeugdbewegingen reageren alvast enthousiast.

Het is vandaag de laatste officiële schooldag en veel kinderen en jongeren hunkeren dan ook naar de vakantie. Voor een groot deel van die kinderen en jongeren betekent vakantie op kamp gaan met hun favoriete jeugdbeweging, waar ze naar hartenlust kunnen spelen en ravotten op de wei of in het bos.

Vlaanderen wordt langzaamaan volgebouwd en de bossen die nog over zijn, zijn in vele gevallen beschermd als natuurgebied. Dat wil zeggen dat jeugdbewegingen wel in de bossen mogen komen, maar dat ze een boete riskeren als ze van de paadjes afwijken. Nogal moeilijk om een bosspel te spelen, als er niet van het pad mag worden afgeweken.

Er zijn uiteraard wel speelbossen waar kinderen zich wel kunnen uitleven, maar vaak zijn die te klein of moeten ze gedeeld worden door verschillende jeugdbewegingen tegelijk. Daarom is de Vlaams minister van Leefmilieu op vraag van de Vlaamse Jeugdraad op zoek gegaan naar extra speelbossen.

Die zoektocht leverde niet minder dan 125 nieuwe - veelal grotere - bossen op. De totale oppervlakte wordt daarmee meer dan verdubbeld tot 6.000 hectare. De nieuwe speelbossen zijn met gemiddeld 30 hectare merkelijk groter dan de bestaande bossen, die gemiddeld maar 5 hectare groot zijn.

Minister Schauvliege vermoedt dat een groot deel van de tijdelijke nieuwe speelbossen een permanent karakter kunnen krijgen. Op de website speleninhetgroen.be kunnen jeugdbewegingen op zoek naar oude en nieuwe speelbossen bij hen in de buurt.