Ecuador: "Onze waardigheid heeft geen prijs"

De autoriteiten in Ecuador zeggen dat ze niet zullen toegeven aan de Amerikaanse druk om klokkenluider Edward Snowden geen asiel toe te staan. Het land heeft nog geen beslissing genomen daarover. De Amerikanen proberen Snowden, die geheime documenten heeft gelekt, in handen te krijgen.
AP2013

De VS zet stevig druk op Ecuador, het land waar Snowden naartoe wil om aan de Amerikaanse vervolging te ontsnappen. Maar president Rafael Correa (foto in tekst) bijt van zich af. "Het is buiten alle proportie om een staat te delegitimeren omdat hij een asielaanvraag ontvangen heeft", zegt de president.

Ecuador maakte gisteren al bekend dat het zelf een voordelig douaneakkoord met de VS zal opzeggen. Dankzij de overeenkomst, die binnenkort al dan niet verlengd zou worden door het Amerikaanse Congres, kon Ecuador handel drijven met de VS tegen gunstige tarieven. Het einde van de deal kost Ecuador een pak geld. Maar, zo zegt Correa, "onze waardigheid heeft geen prijs".

Regeringswoordvoerder Fernando Alvarado beschuldigde Washington ervan de voordelen te gebruiken om "druk uit te oefenen" op zijn land in verband met Snowden.

"Ecuador heeft de unilaterale en onherroepelijke beslissing genomen om te verzaken aan de handelsstatus die sommige Amerikaanse politieke sectoren, mediagroepen en de-facto-machten hadden gedreigd te blokkeren", aldus de woordvoerder. "Ecuador aanvaardt van niemand druk of dreigementen. Het onderhandelt ook niet over principes of maakt ze voorwerp van handelsbelangen, hoe belangrijk die ook mogen zijn."

Snowden bevindt zich nog altijd in de transitruimte van een luchthaven in Moskou. De Russische president Vladimir Poetin weigert om hem uit te leveren aan de VS, maar hij wil de klokkenluider liefst ook snel het land uit. Wanneer Ecuador een beslissing neemt over de asielaanvraag, is nog onduidelijk. Maar eerder klonk het dat het wel een tijd zou kunnen duren.