EU praat ten laatste in januari met Servië

De Europese Unie begint uiterlijk in januari volgend jaar toetredingsonderhandelingen met Servië. Dat hebben de Europese leiders beslist op hun top in Brussel. De start van die gesprekken is een belangrijke stap in de Europese integratie van de landen van het vroegere Joegoslavië.
Uitgerekend vandaag herdenken de Serviërs hun nederlaag in de slag van Kosovo.

In afwachting van de gesprekken wordt Servië aangemoedigd om zijn relaties met Kosovo verder te normaliseren. De afvallige Servische provincie verklaarde zich in 2008 onafhankelijk. Die onafhankelijkheid wordt niet door alle lidstaten erkend, maar niettemin besloten de leiders ook met Kosovo gesprekken te beginnen over een stabilisatie- en associatie-akkoord.

Intussen treedt Kroatië zondag om middernacht als 28e lidstaat toe tot de Europese Unie. Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy zei vandaag tijdens de verwelkoming van de Kroatische premier Zoran Milanovic dat de toetreding van Kroatië, ruim twintig jaar na het losbarsten van de burgeroorlog in Joegoslavië, herinnert aan "het fundamentele doel van de Europese Unie: samenleven in vrede en welvaart".