Hemelsluizen gaan helemaal open op Graspop

De 18e editie van Graspop Metal Meeting is vrijdagmiddag van start gegaan met de Zweedse band Crucified Barbara. Ongeveer 40.000 metalfans hebben de weg gevonden naar de festivalweide. Soulfly is niet tijdig in Dessel geraakt, maar kon uiteindelijk wel optreden in Dessel. Twisted Sister sluit de eerste festivaldag af.
All rights reserved to Matthias Engels

De weergoden zijn Graspop Metal Meeting niet goed gezind. De bezoekers van het zomerfestival in Dessel hebben al heel wat regen te verduren gekregen. "Deze namiddag was het een tijdlang droog op de weide, maarvanochtend had het al flink geregend. Nu, net voor middernacht, zijn de hemelsluizen helemaal open gegaan. Het regent enorm krachtig", meldt onze redacteur Stefaan Mertes.

Het festival werd op gang geschoten door de Zweedse band Crucified Barbara. De dames waren goed bij stem op de middag. Daarna was het de beurt aan onder anderen Varg, Veil of Maya en Asking Alexandria (foto).

De hoofdacts op de eerste dag zijn Twisted Sister en Korn. Twisted Sister heeft zijn fans met een smartphone gevraagd om een app te downloaden. De band zal de smartphones gebruiken voor een speciale lichtshow tijdens zijn act. "Twisted Sister is net aan zijn set begonnen, maar het ziet er niet naar uit dat hun "Biggest lightshow" een succes zal worden. De bezoekers zullen bij dit regenweer hun toestellen liever op zak houden", aldus Mertes.

All rights reserved to Matthias Engels

Soulfly, de band rond Max Cavalera van Sepultura, was niet tijdig in Dessel geraakt voor zijn optreden op het hoofdpodium om 19 uur. De tourbus werd opgehouden door een file in Duitsland. "De afsluiter van het nevenpodium Marquee 2, Coal Chamber, nam de plaats van Soulfly in. En Soulfly deed net het licht uit in Marquee 2", meldt onze redacteur Stefan Mertes vanop de festivalweide.

Kreator oogstte veel succes in Marquee 1. "De tent zat afgeladen vol, maar dat zal wellicht ook te maken hebben met het regenweer", besluit Stefan Mertes.

Zaterdag is het uitkijken naar onder anderen Slipknot, Saxon en Steak Number Eight. Zondag zijn er optredens van Iron Maiden, King Diamond, Epica en Testament. Er zijn nog tickets beschikbaar.

All rights reserved to Matthias Engels