Katoen Natie eist 16.000 euro van elke stakende werknemer

Het Antwerpse havenbedrijf Katoen Natie eist 16.000 euro van elke stakende werknemer. De bonden hebben woensdag het werk neergelegd, omdat het bedrijf volgens hen de afspraken schendt. "Het wordt nu hard gespeeld, maar de actie gaat gewoon door."

Het sociaal conflict bij Katoen Natie in de Waaslandhaven dreigt te escaleren. Het bedrijf heeft via een gerechtsdeurwaarder elke stakende werknemers een schade-eis van 16.000 euro gegeven. Volgens de vakbonden schendt het bedrijf de afspraken met de werknemers.

Oorzaak van het conflict ligt bij Logisport, een bedrijf binnen de Katoen Natiegroep waar volgens de bonden werd opgemerkt dat er arbeid werd verricht door niet-havenarbeiders. Toen een afgevaardigde de situatie wilde nakijken, werd hem fysiek de toegang geweigerd. De vakbonden besloten daarop het werk neer te leggen.

"Het spel wordt nu hard gespeeld", zegt Michel Claes van de christelijke vakbond. "Maar onze actie gaat gewoon door. Ook vandaag is er weinig volk opgedaagd om te komen werken en ligt alles stil." Het ACLVB spreekt over een "oorlogsverklaring" en noemt de kans 9 op de 10 dat het conflict verder escaleert naar andere terminals.