Obama op ziekenbezoek bij Mandela?

De Amerikaanse president Barack Obama landt vandaag in Zuid-Afrika en hoopt daar op ziekenbezoek te gaan bij anti-apartheidsicoon Nelson Mandela. Of het bezoek doorgaat, laat hij afhangen van de wil van zijn familie.
AFP ImageForum

Obama is momenteel op rondreis in Afrika. Vandaag landt hij in Johannesburg. De Amerikaanse president hoopt op ziekenbezoek te kunnen gaan bij Nelson Mandela. Het leven van de Zuid-Afrikaanse oud-president lijkt al een tijdje aan een zijden draadje te hangen, maar Obama zou hem graag alsnog bezoeken.

De Amerikaanse president laat de definitieve beslissing echter over aan de familie van Mandela. "We gaan ons neerleggen bij de wens van de familie", klinkt het. "We gaan doen wat de familie van Mandela gepast vindt."

Tijdens zijn verblijf in Zuid-Afrika zal hij ook Robbeneiland bezoeken, de gevangenis waar Nelson Mandela 18 jaar van zijn leven heeft doorgebracht. Obama noemt Mandela een persoonlijke held en heeft hem overigens al eerder ontmoet.

Gisteren was Obama in Senegal en daar heeft hij onder meer een slavenhaven bezocht. Na Zuid-Afrika staat ook nog Tanzania op het programma.