Peeters: "Te vroeg om te zeggen wat Vlaanderen zal betalen"

De Vlaamse regering wil samen met de federale nagaan welke maatregelen nodig zijn om de concurrentiekracht in ons land te vergroten. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) laten verstaan op een persconferentie. Over wie die maatregelen zal betalen, sprak Peeters zich echter niet uit. De verklaring volgt op uitspraken van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) in Het Nieuwsblad. Hij zei dat Vlaanderen wat hem betreft geen bijdrage moet leveren voor de federale begroting.

"We hebben afgesproken dat we eerst maatregelen gaan voorstellen. Daarna zullen we kijken welke we kunnen weerhouden samen met de collega's van de andere regeringen en dan zijn we bereid daarvoor middelen uit te trekken."

Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters gezegd op de wekelijkse persconferentie van de Vlaamse regering.

Peeters hield wel een slag om de arm. "Het is te vroeg om te zeggen welke middelen Vlaanderen voor welke maatregelen zal uittrekken. Het belangrijkste is de concurrentiekracht van onze bedrijven en zeker in Vlaanderen. Daaronder willen we absoluut onze schouders zetten, samen met de andere overheden."

"Vlaanderen doet al een grote inspanning"

Eerder vandaag waren heel andere geluiden te horen bij minister Muyters in een interview in Het Nieuwsblad. Volgens de krant is Peeters bereid Vlaams geld vrij te maken voor de federale regering als daar tegenover staat dat het federale niveau de loonlasten zou verlagen. Een bedrag van 250 miljoen euro werd daarbij genoemd.

Muyters is dat idee niet genegen. "Als Kris Peeters lagere loonlasten wil, dat ze dan de bevoegdheid over de loonkosten aan Vlaanderen geven", zegt hij in de krant.

"Ik denk dat het nogal duidelijk is dat wij in Vlaanderen al een grote inspanning doen door de begroting nu al voor het derde jaar op rij in evenwicht te houden. Daarnaast zijn er in Vlaanderen zelf natuurlijk heel wat noden, de capaciteit in de scholen, de wachtlijsten in de zorgsector, de putten in de wegen", zei Muyters in het radionieuws.