Rusland bedankt voor Europese aardappelen

Rusland schort na het weekend de invoer van aardappelen uit de Europese Unie op. Dat meldt het Russische agentschap voor de voedselveiligheid. Volgens de Russen zijn op de aardappelen te vaak parasieten aanwezig. Dat zou een probleem vormen voor de voedselveiligheid.

De Russische autoriteiten benadrukken dat het om een tijdelijke maatregel gaat. Rusland verwijt de EU "niet voldoende aandacht te besteden aan voedselveiligheid".

De ban geldt ook voor Europese pootaardappelen (zaailingen, nvdr), verduidelijkt een woordvoerder van het agentschap. "We hopen dat onze beslissing de EU ertoe zal aanzetten een oplossing te vinden voor het probleem."

Vorig jaar voerde Rusland ongeveer 460.000 ton aardappelen in, waarvan het grootste deel uit EU-landen zoals Nederland, België en Frankrijk kwam.