Stad Genk wil geen officiële opening van Koerdisch centrum

De stad Genk verbiedt voorlopig de officiële opening van het Koerdisch centrum. Burgemeester Wim Dries (CD&V) wil voorkomen dat internationale conflicten worden uitgevochten in zijn stad. Eerder waren er al incidenten tussen Turken en Koerden in Genk.
Een Koerdische betoging in Genk in januari.

"Het klopt dat het Koerdisch centrum tot tweemaal toe een aankondiging de wereld heeft ingestuurd voor een officiële opening", zegt Dries. "Bij die opening werd opgeroepen om de Turkse lente te vieren." De burgemeester wil voorkomen dat dergelijke feestelijkheden kwaad bloed zetten bij de Turkse gemeenschap in zijn stad en verbiedt de officiële opening.

Begin dit jaar nog werd Genk opgeschrikt door een conflict tussen de Turkse en Koerdische gemeenschap in de stad. Het begon toen onbekenden een brandbom naar binnen gooiden in het Koerdisch centrum. De Koerden verdachten Turkse extremisten van de brandstichting en trokken de straat op om te betogen. Amper een week later werden twee Turkse jongeren neergestoken door een Koerdische jongeman.