VS-Senaat keurt hervorming immigratieregels goed

In de Amerikaanse Senaat heeft een grote meerderheid donderdag, na maandenlang wetgevend getouwtrek, de hervorming goedgekeurd van de immigratieregels in de Verenigde Staten. De ingreep zou de regularisatie mogelijk maken van miljoenen mensen zonder papieren, voornamelijk afkomstig uit Mexico. Maar voldoende steun in het Huis van Afgevaardigden lijkt nog veraf.
AFP ImageForum
Soldaten patrouilleren in de Amerikaanse staat Arizona, aan de grens met Mexico.

"Yes we can!", riepen jonge militanten vanop de tribunes na afloop van de stemming in de Senaat. In totaal stemden 68 senatoren voor de hervorming, terwijl er slechts 32 tegen waren.

In de komende maanden moet de tekst geharmoniseerd worden met de versie waaraan het Huis van Afgevaardigden werkt. Maar dat lijkt geen evidentie. De Republikeinse meerderheid in het Huis is niet meteen van plan de tekst uit de Senaat - die ze veel te laks vindt - onder handen te nemen. De Republikeinen willen de kwestie met een set kleinere hervormingen aanpakken, niet met één grote wet.

De stemming in de Senaat lijkt voorlopig dus eerder symbolisch. Concreet zou de ruim duizend pagina's tellende tekst de regularisatie mogelijk maken van zo'n 11,5 miljoen mensen zonder papieren. Na een overgangsperiode van dertien jaar komt voor hen ook naturalisatie in zicht.

Maar daarnaast staan in het plan ook de bouw van honderden kilometers nieuwe afsluitingen langs de 3.200 kilometer lange grens met Mexico en de progressieve verdubbeling van het aantal agenten om langs die grens te patrouilleren. Het streefdoel is een ongezien korps van 38.000 agenten.

Achter de initiële tekst zaten vier Democraten en vier Republikeinen. Uiteindelijk schaarden veertien Republikeinen zich samen met de verenigde Democraten achter de finale afspraken. Ook president Barack Obama steunt het plan, dat na jaren verandering zou brengen in de Amerikaanse immigratieregels.