Zakenman Bernard Tapie aangeklaagd voor oplichting

De Franse zakenman Bernard Tapie is aangeklaagd voor "oplichting in georganiseerd verband". Dat heeft zijn advocaat laten weten. De aanklacht volgt op zijn aanhouding in het onderzoek naar de arbitrage die hem in 2008 meer dan 400 miljoen euro aan overheidsgeld heeft opgeleverd in zijn geschil met de bank Crédit Lyonnais (CL).
AP2008

Maandag liet een onderzoeksrechter Tapie oppakken, maar intussen is de zakenman opnieuw vrijgelaten onder gerechtelijk toezicht.

Volgens zijn advocaat bevat het dossier tegen hem "geen verdachte elementen die erop wijzen dat de beslissing van het arbitragetribunaal het resultaat is van oplichting".

Tapie kreeg op 7 juli 2008 van het arbitragetribunaal 404 miljoen euro toegewezen in zijn geschil met de bank Crédit Lyonnais (CL). Dat geschil draaide rond de verkoop van het bedrijf Adidas.

Volgens de krant Le Monde gaan de onderzoeksrechters ervan uit dat dit een door het kamp van ex-president Nicolas Sarkozy gewenst en geforceerd bedrag was. Sinds eind mei zijn in deze zaak al 3 anderen in verdenking gesteld.

De affaire-Adidas in een notendop

Kort samengevat gaat het over het volgende: in 1993 vraagt zakenman Bernard Tapie de bank Crédit Lyonnais om zijn bedrijf Adidas te verkopen. Dat gebeurt, maar CL verzwijgt een deel van de meeropbrengsten.

Tapie stapt daarop naar de rechter en een lange gerechtelijke procedure eindigt in 2005 met een schadevergoeding van 135 miljoen euro, maar die beslissing wordt daarna door het Hof van Cassatie vernietigd.

In 2008 gaan Tapie en de Franse regering, nu eigenaar van het noodlijdende Crédit Lyonnais, akkoord met een arbitrage door een privégroep die Tapie uiteindelijk 285 miljoen euro toekent, met intresten en andere vergoedingen komt dat neer op 403 miljoen euro. De toenmalige minister van Financiën Christine Lagarde gaat niet in beroep om "een lange en dure procedureslag te vermijden". De linkse oppositie verwijt haar daarop dat ze met staatsgeld te veel compensatie voor Tapie heeft betaald. Ze zou dat hebben gedaan onder druk van president Nicolas Sarkozy.