"Couleur Café is R&B, reggae en rock-'n-roll"

De eerste dag van Couleur Café is op gang getrapt door de Antwerps-Congolese hiphoprevelatie Coely. De weergoden waren het festival allesbehalve gunstig gezind, maar headliner Wyclef Jean liet de vele regen alvast niet aan zijn hart komen.

Drie dagen lang is het weer feest op de site van Tour & Taxis in Brussel. Couleur Café geeft artiesten uit alle hoeken van de wereld een podium en zet zoals elk jaar hoog in op solidariteit. Maar naast een multicultureel festival, is Couleur Café ook vooral een groen festival. Van de bekers en vorkjes tot de vuilniszakken: alles is biologisch afbreekbaar. En er is zelfs een Solidarity Village, waar de festivalgangers iets kunnen bijleren over biolandbouw.

Technische problemen voor Trixie Whitley

Natuurlijk is het de muziek die primeert op Couleur Café. Het festival draait al lang niet meer enkel rond wereldmuziek. Vooral R&B en reggae hebben er de laatste jaren hun intrede gedaan. De Antwerps-Congolese hiphoprevelatie Coely past perfect in dat plaatje. De nog maar 19-jarige zangeres mag het festival openen op het Move-podium. Vooral haar hit “Ain’t chasing pavements” wordt gesmaakt door de vele festivalgangers die al vroeg naar de festivalsite waren afgezakt.

Ook heel wat andere Belgische artiesten staan dit jaar op de affiche van Couleur Café, onder hen ook Trixie Whitley. De Gents-Amerikaanse zangeres weet heel wat volk naar de Univers-tent te lokken, maar haar optreden verloopt toch niet helemaal van een leien dakje. Whitley klinkt van het begin af aan al een beetje hees en later in de set geeft ze toe dat ze niet aan de hoge noten kan. “But if you can, please do”, roept ze het publiek op om mee te zingen. Het publiek lijkt het Whitley te vergeven en bij “Need your love” gaan dan ook alle handen op elkaar.

De zangeres, net 26 geworden trouwens, probeert de festivalgangers alles te geven wat ze kan, maar ook de techniek wil blijkbaar niet echt meewerken. “We hebben veel technische problemen gehad, maar ik dank jullie omdat jullie ons de kracht hebben gegeven om toch door te gaan”, klinkt het op het eind. Het publiek lijkt er alvast niet veel last van te hebben en nummers als “Breathe you in my dreams” en “Never enough” kunnen op veel applaus rekenen.

Eerste paraplu’s worden bovengehaald

Couleur Café is in de eerste plaats een tropisch festival, maar de weergoden denken daar deze keer anders over. Tijdens het optreden van Aloe Blacc vallen dan ook de eerste druppels uit de lucht en worden ook meteen de eerste paraplu’s van de dag bovengehaald.

Ondanks de regen krijgt de Amerikaanse rapper en soulzanger toch heel wat mensen aan het dansen met zijn grootste hits “I need a dollar” en “Loving you is killing me”. Nog meer paraplu’s duiken op wanneer Nneka (foto) haar ding mag doen op het hoofdpodium Titan. De Duits-Nigeriaanse krijgt het publiek toch op haar hand met het aanstekelijke “Shining star”.

Door de regen is het wel gezellig druk in het Palais du bien manger, een oude fabriekshal waar je eten uit letterlijk alle hoeken van de wereld vindt, van Spaanse tapas over Tibetaanse wok tot Thaise noedels. Aan exotisch eten dus geen gebrek op Couleur Café, al ruikt het ene kraampje wel al wat beter dan het andere. Maar festivalgangers die op zoek zijn naar de traditionele friet met hamburger, zijn hier aan het verkeerde adres.

Wyclef Jean steelt de show

De eerste die er ondanks de vele regen toch in slaagt om er een heus feestje van te maken op de site van Tour & Taxis, is drievoudig Grammywinnaar Wyclef Jean. Onder meer de Fugees-hit “Ready or not” passeert de revue en brengt meteen heel wat mensen aan het dansen. Ook de cover van Bob Marleys “No woman no cry” wordt gesmaakt door het talrijk aanwezige publiek.

Wyclef Jean laat meermaals zien dat hij een echte wereldster is, en hij steelt onder meer de show door gitaar te spelen zijn tanden (foto). De Haïtiaanse rapper en producer zorgt ook voor een verrassing van formaat, want niemand minder dan Selah Sue duikt plots het podium op om een stukje mee te zingen. “We love you, Selah Sue”, klinkt het.

Wyclef Jean houdt niet alleen van Selah Sue, maar ook van België en van Couleur Café. “Couleur Café, dat is R&B, reggae én rock-‘n-roll”, roept de rapper uit, waarna hij zijn punt bewijst door “Smells like teen spirit” van Nirvana door de boxen te laten knallen. De harde regen kan het publiek op dat moment helemaal niet deren. De intussen 40-jarige Wyclef Jean doet tot slot zijn sterrenstatus alle eer aan door zich tussen de gillende mensenmassa te wurmen.

De eer om de eerste festivaldag van Couleur Café af te sluiten, is weggelegd voor Maxi Jazz en Sister Bliss van Faithless. Tijdens hun dj-set lijkt het dan toch eindelijk te gaan stoppen met regenen, maar dat blijkt maar van korte duur. Couleur Café gaat met een stevige bui de nacht in.