"Ik hoop dat hij in 2014 op zijn bek gaat"

De Antwerpse CD&V-schepen Marc Van Peel is in De Standaard opvallend scherp voor N-VA-voorzitter Bart De Wever, maar blijft hem trouw als burgemeester van de Scheldestad, "voor zover dat bij mijn functie hoort". Van Peel is Havenschepen en stapte vorig jaar in een coalitie met de Antwerpse N-VA, wat meteen ook het einde van de Stadslijst met SP.A betekende.

Van Peel trok voor de gemeenteraadsverkiezingen samen met de SP.A van Patrick Janssens naar de kiezer, maar na de stembusslag koos hij er toch voor om in het stadsbestuur te blijven, zij het dan wel met de grote winnaar: de N-VA van Bart De Wever.

Toch is de relatie tussen beide heren niet van harte, blijkt uit een interview met Van Peel in De Standaard. Hij noemt de socialist Janssens nog altijd de beste burgemeester die Antwerpen heeft gehad sinds de Tweede Wereldoorlog. "Als ik zie wat we hier de voorbije tien jaar hebben veranderd, is die uitspraak nog altijd niet overdreven."

Hij is er zich van bewust dat Bart De Wever - de nieuwe burgemeester - dat niet graag hoort. "Hij heeft nog 9,5 jaar om te bewijzen dat hij beter is", zegt de CD&V'er daarover. "Ik ben een loyaal bestuurder van de stad. Ik help De Wever voor zover dat bij mijn functie hoort."

Moeilijke combinatie

"Ik stel vast dat de combinatie van het burgemeesterschap met het partijvoorzitterschap van de N-VA allesbehalve evident is. Hij heeft zwaar onderschat wat voor een enorme claim die job in het stadhuis op je agenda legt." Van Peel heeft geen medelijden met De Wever. "Hij heeft er zelf voor gekozen."

"Ons grote probleem (van CD&V, nvdr.) is dat de N-VA op nationaal vlak in een zetel zit." Hier toont Van Peel zich vooral als loyale partijman. "Ik begrijp dat zijn populistische taalgebruik electoraal werkt, maar het ergert me wel geweldig. Gelukkig hangt hij in het schepencollege niet de populist uit."

"Desalniettemin: ik hoop dat hij in 2014 op zijn bek gaat bij de verkiezingen. En zijn partij met hem." Op lokaal vlak mag De Wever blijven. "Ik hoop dat de voorzitter van de N-VA op zijn bek gaat. De burgemeester steun ik."