"Morele moed Madiba is bron van inspiratie"

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle hebben vandaag een ontmoeting gehad met de familie van Nelson Mandela. Ze zullen geen bezoek brengen aan het 94-jarige icoon van de strijd tegen apartheid, die doodziek in het ziekenhuis ligt. Op een persconferentie in Pretoria had hij wel erg lovende woorden voor Mandela.

"Omwille van de rust en het comfort van Nelson Mandela, en volgens de wens van de familie, zal hij niet naar het ziekenhuis gaan", heeft een Amerikaanse functionaris meegedeeld.

Obama en zijn vrouw Michelle hebben in Johannesburg wel een bezoek aan de familie van Mandela gebracht. Aan de ontmoeting namen ook twee kinderen en zes kleinkinderen van Mandela deel, maar zijn echtgenote Graça Machel was er niet bij. Ze bedankte Obama telefonisch voor zijn blijk van solidariteit. Meer bijzonderheden over het gesprek van 20 minuten werden niet meegedeeld. Daarnaast stond ook een ontmoeting met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma op het programma.

"Onze gedachten, die van alle Amerikanen en veel mensen in de wereld zijn bij Nelson Mandela en zijn familie en bij de Zuid-Afrikanen, zei Obama op een gezamenlijk persconferentie met Zuma. "De morele moed van Madiba, de historische overgang van dit land naar een vrije democratie zijn een persoonlijke inspiratie voor mezelf en de wereld geweest." 

Obama is gisteravond geland in Johannesburg. Op het vliegtuig had hij al aangegeven dat hij niet uit was op een fotomoment met Mandela, wiens toestand naar verluidt erg kritiek is.

In Soweto, de bekende zwarte voorstad van Johannesburg, waren er vanmiddag relletjes tussen de ordediensten en betogers die protesteerden tegen het bezoek van de Amerikaanse president. Obama heeft Soweto vandaag bezocht. Eerder had hij al een bezoek gebracht aan het parlement in Pretoria.