"Was betrokken bij de dodelijkste aanslag van ANC"

30 jaar na de feiten geeft Hélène Passtoors, een Belgische anti-apartheidsactiviste, toe dat ze inderdaad betrokken was bij een ANC-aanslag in Pretoria, in 1983. Dat zegt ze tegen De Morgen. Passtoors werd in 1985 gearresteerd en zat 4 jaar in een Zuid-Afrikaanse cel. Ze kwam vrij na intensief diplomatiek overleg, dat op gang kwam onder druk van de publieke opinie in België.

"Ik was betrokken bij de dodelijkste aanslag die het ANC ooit heeft gepleegd", zegt Passtoors vandaag voor het eerst. "Ik had de prospectie gedaan en ik heb de auto met explosieven van Swaziland naar Pretoria gereden."

Bij de aanslag tegen een militair hoofdkwartier vielen 19 doden en zo'n 200 gewonden. "De bom was door een technische storing te vroeg afgegaan. Daardoor zijn er behalve militaire ook burgerslachtoffers gevallen. Bovendien hadden we de kracht van de explosieven wat onderschat", licht Passtoors toe.

Passtoors werd in 1985 uiteindelijk gearresteerd, maar ze gaf de feiten nooit toe. Nochtans zat ze 4 jaar in de cel en is ze ook erg hard  aangepakt. Ze kon de hele kwestie pas in 2001 loslaten, nadat een kolonel van het Zuid-Afrikaanse leger voor de Waarheidscommissie had toegegeven dat de aanslag inderdaad tegen een militair doelwit was gericht. "Het heeft me diep ontroerd en enorm geholpen in de verwerking", zegt Passtoors daarover.