Berlusconi: "Ik blijf de nummer één"

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil een nieuwe start maken met Forza Italia, de centrumrechtse partij waarmee hij bijna 20 jaar geleden in de politiek ging. Dat heeft hij gisteravond aangekondigd in een interview op de Italiaanse openbare televisie Rai.

Berlusconi richtte Forza Italia op in 1993. Hij was in Italië toen vooral bekend als eigenaar van de holding Fininvest, die verschillende televisiezenders, kranten, de uitgeverij Mondadori en de voetbalclub AC Milan onder zijn vleugels had. Forza Italia werd de spil van de rechtse formatie Casa delle Libertà ("Huis van de Vrijheden"), waarmee Berlusconi de parlementsverkiezingen in 1994 won.

Dat eerste premierschap van Berlusconi duurde maar 8 maanden, van april 1994 tot januari 1995. Tussen 1996 en 2001 zat Huis van de Vrijheden in de oppositie. In 2001 won Berlusconi opnieuw de verkiezingen en werd hij een tweede keer premier, tot 2006. Berlusconi was daarna nog een derde keer premier van Italië van mei 2008 tot november 2011.

Berlusconi kwam meermaals in opspraak door corruptieschandalen, zakelijke en politieke belangenvermenging, seksistische en racistische commentaren en zijn seksuele escapades. Hij werd meer dan eens voor de rechter gedaagd, maar wist zijn straf telkens te ontlopen. Afgelopen week werd Berlusconi veroordeeld voor machtsmisbruik en seks met minderjarigen in de affaire-Ruby. Hij kreeg 7 jaar celstraf én een levenslang verbod om nog politieke mandaten uit te voeren. Zijn advocaten hebben elke mogelijke beroepsprocedure opgestart, wat de straf opschort.

In een interview op Rai1 heeft Berlusconi gisteravond gezegd dat Popolo della Libertà ("Volk van de Vrijheid") (de opvolger van Casa della Libertà) als centrumrechtse formatie blijft bestaan, en dat Forza Italia er deel van blijft uitmaken. "En ik vrees dat ik de nummer één van Forza Italia en van Popolo della Libertà zal blijven", klonk het. De uitspraak van afgelopen week bestempelde hij als "grotesk". "Als er één sector is die hervormd moet worden, dan is het wel justitie", herhaalde hij.

De steun aan de regering van Enrico Letta zet hij voorlopig niet op de helling. "Kritiek van ons moet worden begrepen als een stimulans om nog meer te doen."

AP1994