Holebikoppels kunnen weer trouwen in Californië

In de staat Californië, in de VS, zijn de eerste holebikoppels getrouwd nu de beslissing van het Amerikaanse hooggerechtshof dat opnieuw mogelijk heeft gemaakt. In 2008 was het al eens korte tijd mogelijk geweest voor holebikoppels om te huwen.
Paul Katami (l) en Jeff Zarillo (r) gaven meteen na de uitspraak hun ja-woord.

Het hooggerechtshof verklaarde woensdag dat "Proposition 8" ongeldig is. Dat was een in 2008 in een referendum goedgekeurd verbod op het homohuwelijk in Californië. Sindsdien waren huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht niet meer mogelijk. In de enkele maanden dat het mogelijk was, waren zo'n 18.000 koppels getrouwd.

Het federale hof van beroep in Californië heeft als gevolg van de uitspraak van het hooggerechtshof gisteren het verbod weer opgeheven. Enkele uren na het opheffen van de schorsing, trad een koppel lesbiënnes al in het huwelijk in San Francisco. Het ging om Kris Perry en Sandy Stier (foto in tekst), twee vrouwen die in 2008 naar de rechter stapten tegen het verbod op het homohuwelijk.

Perry en Stier spanden de rechtszaak aan samen met een homokoppel, Paul Katami en Jeff Zarillo. Ook zij zijn in Los Angeles meteen in het huwelijksbootje gestapt.