Honderden jongeren protesteren tegen GAS-boetes

Zo'n 1.500 jongeren van linkse partijen en jeugdbewegingen hebben betoogd tegen de omstreden GAS-boetes. Tijdens de eerste nationale actie zijn de actievoerders van aan het Centraal Station in een mars door Brussel getrokken.

Met de actie protesteren partijen als Groen en PVDA, maar ook organisaties als de Actief Linkse Studenten (ALS) en jeugdbewegingen tegen de verlaging van de leeftijd voor GAS-boetes. Jongeren kunnen nu al vanaf 14 jaar een gemeentelijke administratieve sanctie krijgen door bijvoorbeeld belletje trek te doen.

De betogers pikken die maatregelen niet en laten dat luid en duidelijk horen. "Kattenkwaad uithalen wordt hierdoor crimineel gedrag en ieder kind wordt aangezien als een potentiële misdadiger", luidt het.

Ook de bedreiging van de scheiding der machten baart de TegenGAS-manifestanten zorgen. Lokale besturen moeten zowel rechter als partij zijn, waardoor de democratische rechtspraak en vrije meningsuiting van de burger in het gedrang komt.

De initiatiefnemers van TegenGAS willen het niet bij een eenmalige manifestatie laten en kondigen nieuwe acties aan na de zomervakantie. Een tweede nationale betoging is al gepland op 26 oktober.