Ministers opnieuw uiteen zonder begrotingsakkoord

De topministers van de federale regering zijn na ruim 18 uur onderhandelen uiteengegaan zonder een begrotingsakkoord. Nochtans was vanmorgen te horen dat een akkoord dichtbij was. Morgenmiddag wordt voort onderhandeld. Voor dit jaar hebben de ministers 650 miljoen gevonden en voor volgend jaar zou al meer dan 2 miljard vastliggen. Een opvallende maatregel is de zogenoemde "fairness-taks".

De federale topministers zaten sinds gisterenmiddag bijeen met de bedoeling om te landen. Dat is ondanks de marathonzitting niet gelukt, ook al was te horen dat een akkoord niet veraf was. Het zou afgesprongen zijn tijdens gesprekken over de laatste miljoenen. Vooral Open VLD zou op de rem staan.

"Alles is geblokkeerd kort na 10 uur vanmorgen. Volgens Open VLD is eer een groot onevenwicht tussen het pakket besparingen en het pakket nieuwe lasten. Ze hebben dan een alternatief voorgesteld, waarop Di Rupo de vergadering zonder meer beëindigd zou hebben", zegt radiojournalist Marc Van de Looverbosch. In het regeerakkoord staat dat de inspanningen maar voor een derde uit nieuwe belastingen mogen bestaan, benadukt Open VLD.

Niemand van de onderhandelaars gaf een reactie bij het buitengaan. Morgen om 13.30 uur komen de topministers opnieuw samen. Premier Elio Di Rupo (PS) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) moeten daardoor een reis naar Kroatië afzeggen. Ze hadden gepland om daar de feestelijkheden bij te wonen rond de toetreding van het land tot de Europese Unie.

Wat ligt er op tafel?

Het akkoord is nog niet rond, er kan dus nog wel wat veranderen, maar een aantal grote lijnen zijn toch al bekend. Voor dit jaar heeft de regering 650 miljoen gevonden, zo meldde radiojournalist Johny Vansevenant eerder. Dat is meer dan de 524 miljoen die nodig was om de begroting op de sporen te houden. De ministers willen ook een buffer inbouwen.

Voor de begroting van 2014 is een inspanning van 3,5 miljard vereist. Er zou al meer dan 2 miljard vastliggen. Het gaat dan vooral om structurele maatregelen voor dit jaar, die in 2014 meer zullen opbrengen.

Een nieuwe maatregel is de zogenoemde "fairness-taks". Die legt een minimumbelasting op aan grote bedrijven die via fiscale spitstechnologie geen belastingen betalen, maar toch dividenden uitkeren. Kmo's worden hiervan vrijgesteld en ze krijgen ook een hogere notionele intrestaftrek. De maatregel zou zo'n 140 miljoen moeten opbrengen. Er komen ook hogere accijnzen op diesel, alcohol en tabak.

Daarnaast zou er geen kinderbijslag meer uitbetaald worden voor jongeren ouder dan 23 jaar. Van de schoolpremie zou maar een klein percentage afgaan. Eerder was er sprake van een afschaffing van de premie, maar dat gaat dus niet door. De maatregelen gelden niet voor mensen met een laag inkomen. Er komen voorts besparingen in de sociale zekerheid, defensie, ontwikkelingssamenwerking en asiel en migratie.

Peeters en VBO hebben bedenkingen bij "fairness-taks"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), die vanmorgen te gast was in "Peeters & Partners", had alvast vragen bij de "fairness-taks". Hij hoopt dat de belasting geen multinationals uit Vlaanderen wegjaagt. "We moeten dat toch wel eens goed bekijken." Ook de werkgeversorganisatie VBO vreest voor negatieve gevolgen.