NSA bespioneerde de Europese Unie

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft op grote schaal de Europese Unie bespioneerd. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel, op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden. Amerikaanse agenten konden vergaderingen afluisteren en mails lezen.
BELGA
Het spoor van de afluisterpraktijken loopt naar de NAVO in Evere.

De geheime documenten waarop Edward Snowden zich baseert en die Der Spiegel deels kon inkijken, dateren van drie jaar geleden.

De Amerikaanse National Security Agency installeerde afluisterapparatuur in de gebouwen van de EU in Brussel en Washington en de Europese vertegenwoordiging bij de Verenigde naties in New York. Ook het interne computernet van de EU zou gekraakt zijn. Zo konden duizenden Amerikaanse agenten besprekingen afluisteren en mails lezen.

De NSA zag Europa uitdrukkelijk als doelwit. In Brussel loopt het spoor naar de NAVO in Evere, zo hebben Europese veiligheidsdeskundigen vastgesteld. De NSA heeft daar een afgescheiden ruimte.

De Europese Unie geeft voorlopig geen commentaar. Het groene Duitse europarlementslid Jan Philip Albrecht zegt dat als de berichten kloppen, dat dan de rechtsstaat in gevaar.is.