Russische politie pakt homo-activisten op

In Sint-Petersburg is een protestmanifestatie van een honderdtal homo-activisten tegen het internationaal omstreden verbod op "propaganda voor homoseksuelen" aangevallen door tegenbetogers. De politie pakte 54 activisten op en acht tegenbetogers.
De oproerpolitie pakt enkele homo-activisten op.

Tientallen activisten, die voor de rechten van homo's en lesbiennes hadden gedemonstreerd, werden door zowat 150 "nationalistische" tegenstanders aangevallen en bekogeld met stenen, flessen en rookbommen.

De politie arresteerde 54 homo-activisten en voerde hen weg met een bus. Die werd aangevallen door de tegenbetogers die de ruiten van de bus verbrijzelden. De politie pakte ook acht tegenbetogers op.

Het omstreden verbod op homoseksuele propaganda is onlangs door het parlement aangenomen en moet nog door president Vladimir Poetin ondertekend worden. Voortaan riskeert iemand bijvoorbeeld een hoge boete als hij of zij in het bijzijn van kinderen over homoseksualiteit spreekt. Bugerrechtenactivisten zeggen dat de wet enkel haat tegen homo's en lesbiennes aanwakkert.

Homofobie is wijd verspreid in Rusland, waar homoseksualiteit tot 1993 als een misdaad beschouwd werd en tot 1999 als een mentale ziekte. De laatste tijd zijn er zelfs verschillende mensen vermoord omdat ze homo waren.