Vier gevangenen overgebracht naar Marokko

Vier gedetineerden van Marokkaanse afkomst, die illegaal in België verbleven, zijn vandaag overgeleverd aan de Marokkaanse autoriteiten om er de rest van hun gevangenisstraf uit te zitten. Een vijfde persoon, die aan het einde van zijn straf was, werd overgebracht naar een gesloten centrum in afwachting van zijn uitwijzing naar Marokko. Dat maakte minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) bekend.

De vier, die onder andere veroordelingen opliepen voor drugshandel, verkrachting van minderjarigen, bendevorming en foltering, werden in totaal veroordeeld tot 37 jaar en 6 maanden gevangenisstraf.

In het kader van het aanvullend protocol bij het akkoord tussen België en Marokko betreffende de interstatelijke overbrenging van veroordeelde personen uit 2007, is dit de tweede keer dat Marokkaanse gedetineerden worden overgebracht, zegt Turtelboom (foto).

Een eerste overlevering van vijf veroordeelden gebeurde in mei 2012. België is volgens Turtelboom het enige Europese land dat een dergelijk akkoord afsloot met Marokko.