VS raadt reizen naar Egypte af na nieuwe rellen

De Verenigde Staten en ook Nederland raden hun burgers af om naar Egypte te reizen. Bij ons roept Buitenlandse Zaken op om extra waakzaam te zijn. Het is bijzonder onrustig in Egypte. Gisteren vielen 3 doden, onder wie een Amerikaan, bij rellen tussen voor -en tegenstanders van president Mohammed Mursi.

De Verenigde Staten halen ook een deel van hun diplomatiek en consulair personeel weg uit Egypte vanwege de nieuwe onlusten. Amerikanen die in het land verblijven, wordt aangeraden om waakzaam te zijn.

Gisteren vonden in verschillende Egyptische steden betogingen plaats, zowel van tegenstanders van Mursi als van aanhangers van de president. Her en der kwam het tot rellen tussen de twee groepen, onder meer in Alexandrië, waar een Amerikaan om het leven kwam. De man zou foto's aan het nemen geweest zijn van de onlusten. Hoe hij precies gedood werd, is nog onduidelijk.

Het andere slachtoffer was een Egyptenaar, die doodgeschoten werd. Tientallen anderen raakten gewond. In Alexandrië werd een kantoor van de Moslimbroederschap, de groep waartoe Mursi behoort, in brand gestoken.  In een andere stad in het noorden, Port Saïd, vielen één dode en 5 gewonden bij een explosie.

Ook in de hoofdstad Caïro waren er betogingen voor en tegen Mursi (foto onder: het volgelopen Tahrirplein). Zijn tegenstanders verwijten hem dat hij de revolutie verraden heeft en te veel macht naar zich toe trekt. De spanning loopt op in de aanloop naar zondag, dan is het exact één jaar geleden dat Mursi de eed aflegde als president. De oppositie heeft een grote betoging gepland.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voorlopig geen negatief reisadvies voor Egypte. Wel roept het landgenoten op om extra alert te zijn en bepaalde gebieden te vermijden.