Wordt hitterecord aller tijden gebroken in de VS?

Het westen van de VS kreunt momenteel onder een hittegolf. De kans bestaat zelfs dat het warmterecord aller tijden op aarde gebroken wordt. Momenteel staat dat op 57 graden. De hitte duurt nog zeker tot maandag.
128 graden Fahrenheit komt overeen met 53 graden Celsius.

In Phoenix, in de staat Arizona, liep het kwik gisteren op tot 47 graden. In de woestijn van Death Valley, die bekendstaat als een van de warmste plekken op aarde, werd zelfs 51 graden gemeten.

Voor Death Valley wordt dit weekend rond de 53 graden voorspeld. Dat is niet zo ver meer verwijderd van het hitterecord aller tijden op aarde, 57 graden. Dat werd bijna exact 100 jaar geleden gemeten, op 10 juli 1913, ook al in Death Valley.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten volgen intussen de weersvoorspellingen op de voet, want te hoge temperaturen kunnen tot problemen leiden. De meeste grote vliegtuigen zijn bestand tegen temperaturen tot 52 graden, maar vanaf 47 graden kan het opstijgen bemoeilijkt worden.

In totaal geldt de hittegolf voor delen van vijf westelijke staten, onder meer Californië, Colorado en Utah. "We zijn op of boven de recordhoogte in de regio rond Phoenix en in een groot deel van het zuidwesten van de VS", zegt de weerkundige Mark O'Malley.

In verschillende steden zijn "cooling centres" ingesteld, gekoelde plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek. De grenswacht heeft ook extra personeel opgetrommeld om te vermijden dat illegale migranten, die vanuit Mexico de grens proberen over te steken, sterven door uitputting of uitdroging. Vorige week werden in Arizona nog 7 doden teruggevonden, bij lagere temperaturen.

Enkele toeristen in Death Valley:

Toeristen in Las Vegas behelpen zich met paraplu's en watersproeiers: