"Broken Circle Breakdown" krijgt Europese nominatie

"The Broken Circle Breakdown" van Felix van Groeningen is een van de tien genomineerde films voor de LUX Prijs van het Europees Parlement. Dat werd zondag bekendgemaakt tijdens het Karlovy Vary Film Festival. Met de prijs belicht het Europees Parlement Europese films met een maatschappelijk relevant onderwerp.

Als onderdeel van de officiële selectie voor de LUX Prijs kan van Groeningens vierde film rekenen op extra promotionele aandacht via onder meer de officiële websites van het Europees Parlement, Cineuropa en Festivalscope. Eind juli worden uit de 10 genomineerden drie finalisten gekozen, die vervolgens tijdens de LUX Film Days in alle 27 lidstaten van de Europese Unie vertoond worden. De officiële uitreiking van de prijs vindt plaats in Straatsburg in december.

De film die de LUX Prijs wint, wordt vertaald in de 23 officiële talen van de EU, terwijl er eveneens een aangepaste versie voor kijkers met een visuele en/of auditieve beperking aangemaakt wordt. Elke lidstaat krijgt ook een 35mm-kopij van de film.

Sinds 2007 reikt het Europees Parlement jaarlijks de LUX Prijs uit aan een film die tot de kern van Europese sociale en maatschappelijke vraagstukken doordringt. Eerdere winnaars waren onder meer "Les neiges du Kilimandjaro", "Die Fremde", "Auf der anderen Seite" en "Le silence de Lorna" van de gebroeders Dardenne.

De film ging vorig jaar in première tijdens het filmfestival van Berlijn.