"Vooruitgang in gesprekken in het Midden-Oosten"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry merkt vooruitgang op in de gesprekken met Israël en de Palestijnen. Toch deelt niet iedereen dat enthousiasme.

Kerry heeft vier dagen in de regio onderhandeld met zowel Israël als de Palestijnen en toonde zich op het einde van zijn bezoek opvallend optimistisch. Volgens hem is een hervatting van de gesprekken tussen Israëli's en Palestijnen op korte termijn mogelijk.

Waarom er vooruitgang is, wou Kerry niet kwijt, maar wel dat beide partijen hem gevraagd hebben om snel terug te keren. Er is blijkbaar dan toch bereidheid om opnieuw te gaan onderhandelen. Amerikaanse onderhandelaars blijven inmiddels in de regio om te pogen de plooien opnieuw wat glad te strijken.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is opvallend minder optimistisch. Hij wil dat Israël eerst een aantal gevangen Palestijnen vrijlaat en ophoudt met het bouwen van nederzettingen in bezet gebied.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (links) wil niet dat er voorwaarden gesteld worden voor onderhandelingen. In zijn nieuwe regering zitten echter wel twee partijen die toenadering willen tot de Palestijnen, maar de eigen Likoedpartij van Netanyahu blijft het been stijf houden.

930 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem

Volgens de Israëlische media komt er inmiddels een nieuw struikelblok aan. Zo zou de gemeenteraad van Jeruzalem morgen het licht op groen zetten voor de bouw van 930 nieuwe woningen in Palestijns gebied rond Jeruzalem.

Die zouden gebouwd worden in de wijk Har Homa, tussen het Arabische deel van Oost-Jeruzalem en de Palestijnse stad Bethlehem. Op die manier zou de "betonnen ring" van nederzettingen rond Arabisch Oost-Jeruzalem nog verder versterkt worden. Joodse kolonisten zouden naar Har Homa gelokt worden door subsidies voor hypotheekleningen.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat ziet in die beslissing een bewuste poging van Netanyahu om de vredesinspanningen van minister Kerry te ondermijnen. Ook de Israëlische vredesbeweging Vrede Nu kant zich tegen de nieuwe uitbreiding van joodse wijken rond Jeruzalem als struikelblok.

AP2009