Erg gespannen toestand in Egypte

In de Egyptische hoofdstad Caïro betogen tienduizenden mensen op het Tahrirplein. Ze eisen het ontslag van president Mohammed al-Mursi, die vandaag precies een jaar aan de macht is. In heel Egypte zijn er miljoenen tegen- en voorstanders van Mursi op de been.

Duizenden mensen hadden opnieuw de nacht doorgebracht op het grote Tahrirplein, in het centrum van Caïro. Dat plein was twee jaar geleden het brandpunt van het protest dat voormalig president Hosni Moebarak tot aftreden dwong. Intussen is de massa aangezwollen tot een geweldige mensenzee en volgens Rudy Vranckx in Caïro is er zelfs meer volk op de been dan bij de betogingen tegen de vorige president Moebarak en het ziet er naar uit dat veel betogers opnieuw de nacht zullen doorbrengen op het plein.

Deze keer is dus de huidige president, de moslimbroeder Mohammed al-Mursi, kop van Jut. Vandaag is die precies een jaar aan de macht nadat hij de presidentsverkiezingen gewonnen had. De oppositie verwijt al-Mursi dat hij dezelfde autoritaire trekjes heeft als zijn voorganger Moebarak en eisen zijn aftreden. Zowat 22 miljoen Egyptenaren zouden volgens de oppositie een petitie voor vervroegde verkiezingen ondertekend hebben.

Naast seculiere partijen vinden ook veel gewone Egyptenaren dat Mursi weinig of niets gepresteerd heeft tegenover de zware economische crisis waarin Egypte zich bevindt. De economie wordt er niet beter op door de politieke instabiliteit waarin het land zich nu bevindt, zeker niet omdat steeds meer toeristen wegblijven. Het toerisme is naast het Suezkanaal de belangrijkste pijler van de Egyptische economie.

Intussen hebben een aantal belangrijke soennietische moslimgeleerden gezegd dat iedereen met elkaar moet praten. Dat wijst er op dat niet alle religieuze leiders de moslimbroeders onvoorwaardelijk steunen. 

Vrees voor nieuw geweld

Terwijl de oppositie massaal mobiliseert om Mursi en zijn Moslimbroederschap tot aftreden te dwingen, zijn er in Caïro ook betogingen vóór de regering. "Wat verderop, amper een kwartiertje van hier, staan tienduizenden mensen die de president steunen", zegt Rudi Vranckx vanuit Caïro. "Die zijn zo te zien met honderden en zijn gewapend met lange stokken, knuppels, schilden en ook bouwvakkershelmen. Ik hoop maar dat die niet met mekaar slaags geraken."

In Caïro is het niet tot geweld gekomen, in een provinciestadje zijn twee doden gevallen bij geweld tussen voor- en tegenstanders van Mursi.

Internationaal groeit de vrees voor nieuw geweld en mogelijk een burgeroorlog in Egypte. Vrijdag zijn bij het geweld in Egypte opnieuw drie doden gevallen. Onder hen was een Amerikaanse leraar.

De Verenigde Staten en andere landen hebben hun onderdanen opgeroepen om Egypte te vermijden en als ze er toch naartoe gaan voorzichtig te zijn.

Het erg machtige Egyptische leger heeft eerder een waarschuwing uitgestuurd dat het geen chaos zal dulden. In crisistijden komt de legertop traditioneel tussenbeide. De vorige keer was dat om een punt te zetten achter het regime van Hosni Moebarak.