Europees Parlement wil duidelijkheid van de VS

Martin Schultz, de voorzitter van het Europees Parlement eist dat de Verenigde Staten duidelijkheid verschaft over mogelijke spionage in de Europese instellingen. Dat beweert althans de klokkenluider Edward Snowden.

Gisteren liet "klokkenluider" Snowden weten dat de Amerikaanse spionagedienst NSA (National Security Agency) telefoongesprekken en mails zou hebben gekraakt bij de Europese Raad in het Justus Lipsiusgebouw. Dat liet Snowden weten aan het Duitse weekblad Der Spiegel.

Martin Schultz, de Duitse voorzitter van het Europees Parlement, wil nu van de Verenigde Staten weten in welke mate die beweringen kloppen. Als blijkt dat dat inderdaad het geval is geweest, zou dat gevolgen hebben voor de relaties tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, aldus Schulz.

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn heeft intussen ook boos gereageerd. "Als die beweringen kloppen, is dat walgelijk", aldus Asselborn. Hij wil dat de Amerikaanse overheid beter de eigen geheime diensten in de gaten houdt dan de bondgenoten van de VS. Hoe dan ook moeten we van het hoogste niveau in Washington nu eisen dat dat soort spionage onmiddellijk stopt, aldus de Luxemburgse minister.

Een woordvoerder van de Director of National Intelligence, de overkoepelde structuur boven de Amerikaanse inlichtingendiensten, wil voorlopig niet reageren op de beweringen over spionage in Europa.