Grootste veiligheidsoperatie rond voetbal ooit

De Braziliaanse autoriteiten zetten meer dan 11.000 politieagenten in bij de finale van de Confederations Cup in Rio de Janeiro. Dat is zowat één agent per zeven voetbalsupporters. Vandaag nemen gastland Brazilië en Spanje het tegen elkaar op in het Maracañastadion. Er worden 78.000 toeschouwers verwacht.
JUAN BARRETO

Brazilië doet er alles aan om de finale van de Confederations Cup zo vlekkeloos mogelijk te doen verlopen. In een straal van drie kilometer rond Maracaña worden meer dan 11.000 politieagenten ingezet om de orde te handhaven. 

De wedstrijden van de Confederations Cup waren de afgelopen weken meer dan eens de aanleiding om te protesteren tegen de politiek van de Braziliaanse regering, die volgens nogal wat betogers onvoldoende financiële inspanningen doet in de strijd tegen armoede, maar wel veel geld besteedt aan de bouw van voetbalinfrastructuur. Veel opposanten nemen geen vrede met deze politiek van "brood en spelen".

Mede daarom zal de Braziliaanse president Dilma Rousseff de finale in Rio de Janeiro niet bijwonen. Toen ze de openingswedstrijd in de hoofdstad Brasilia bijwoonde, werd ze uitgefloten door de aanwezigen in het voetbalstadion daar.

Rousseff heeft maandag een hele reeks hervormingen aangekondigd die tegemoet moeten komen aan de verzuchtingen van het volk. Maar of ze erin zal slagen de volkswoede te temperen, zal nog moeten blijken.  .