Metalfans beleven een hoogdag in Dessel

De Britse heavy metalgroep Iron Maiden heeft voor een imposante show gezorgd op Graspop in Dessel. Bijna alle 50.000 festivalgangers waren samengetroept voor het hoofdpodium om de band aan het werk te zien. Op de andere podia bleef het op dat moment stil. "Geen enkele groep wil spelen op het moment dat Iron Maiden speelt", zegt Dries Van Damme van Studio Brussel. "Wellicht zou er toch geen kat komen kijken."

"Iron Maiden blijft de grootste metalband in het universum. De groep heeft een enorme uitstraling en aantrekkingskracht. Ze hebben iets wat iedereen in de metalwereld aanspreekt."

Iron Maiden stond met de show "Maiden England" op het podium. Dat is een show uit 1988 die ze volledig recreëren, met hetzelfde decor en dezelfde setlist. De focus ligt vooral op het album "The seventh son of a seventh son". Uiteraard mag ook mascotte Eddie niet ontbreken. Die kwam in drie verschillende gedaantes het podium op.

Na Iron Maiden ging het feest nog even door in Dessel. De Deense heavy metalgroep King Diamond stond voor het eerst op het podium van Graspop. De excentrieke groep had een heel horrorkabinet meegebracht. "Het ziet er uit als een soort van spookhuis, met veel trappen en een oma in een rolstoel. Een beetje zoals in de film "Psycho"", zegt onze redacteur Stefan Mertes.

"Essentie van waar muziek om draait"

Graspop beleefde vandaag een hoogdag. De organisatie schat dat er zo'n 50.000 mensen naar Dessel zijn afgezakt. De laatste dag van het festival was dan ook nog eens een zonovergoten dag. "De wei stond afgeladen vol", zegt Mertes.

Eerder op de dag speelde de groep Stone Sour (foto). Zanger Corey Taylor, die gisteren ook al met Slipknot optrad, legt uit wat metalmuziek zo geweldig maakt. "Metalmuziek is gepassioneerd. Het is de essentie van waar muziek om draait."

De Belgische groep King Hiss opende vanmiddag de Metal Dome. "Voor ons was het fantastisch", zegt de groep. "Het was een onwezenlijke ervaring." Met King Hiss programmeert Graspop een opkomende band van eigen bodem. "De groep heeft een goede beurt gemaakt", zegt onze redacteur Stefan Mertes.

Bekijk hier een fotoverslag van Graspop