Piek in aanvragen voor fiscale regularisaties

Het contactpunt Fiscale Regularisaties heeft de voorbije maand duizenden mensen over de vloer gehad die nog snel hun zwart geld willen aangeven. Vanaf juli worden de boetes verhoogd.

Normaal gezien zouden de boetes op de fiscale regularisatie op 2 juli verhoogd worden, maar nu is beslist om die datum op te schuiven naar 15 juli. Dat komt omdat de Kamer van Volksvertegenwoordigers het wetsontwerp niet tijdig goedgekeurd kreeg.

Veel mensen wachten daar niet op. Vorige vrijdag alleen al kreeg het contactpunt Fiscale Regularisaties 400 dossiers voor de aangifte van zwart geld binnen. In het hele vorige jaar samen waren er dat  2.000 gevallen.

Het gaat vooral om mensen die roerende inkomsten uit spaargeld op een bank in het buitenland niet hebben aangegeven of die successierechten hebben ontdoken.

Vanaf 15 juli zal de boete op niet-aangegeven spaargeld verhoogd worden van 15% naar 35% en die op inkomsten uit aandelen en obligaties van 35% naar 40%. Daarom stappen plots extra veel mensen naar het contactpunt.

Vanaf begin volgend jaar is het afgelopen met de regularisaties en moeten er boetes van 100% worden betaald.