Regering bereikt akkoord over begroting

Bij de begrotingsbesprekingen in het Egmontpaleis heeft de regering een akkoord bereikt. De precieze details volgen morgen, maar de kans is groot dat de verhoging van de dieselprijs van de baan is. De minimumbelasting op grote bedrijven zou er wel komen.
Premier Elio Di Rupo arriveert voor een nieuwe onderhandeling over de begroting.

Het kernkabinet ondernam sinds 13.30 uur een nieuwe poging om een akkoord te vinden over de begroting. Gisteren zaten de toponderhandelaars heel dicht bij een akkoord, maar dat sprong op het laatste moment alsnog af. Nu is het dan toch gelukt en voor morgenvroeg is een persconferentie gepland om het akkoord toe te lichten.

Voor dit jaar heeft de regering 750 miljoen euro gevonden en voor volgend jaar zelfs 2,4 miljard.

Er is al een en ander uitgelekt over de maatregelen die op de tafel liggen. Zo lijkt er een consensus te bestaan over een zogenoemde "fairness"-taks, een minimumbelasting voor grote en multinationale ondernemingen die geen belastingen betalen en toch dividenden uitkeren. Een derde van die inkomsten zou naar de kmo's gaan, die hun systeem van notionele intrest versterkt zien door een verhoging van de toeslag.

Voorts zou ook gedacht worden aan de verhoging van accijnzen die reeds geruime tijd ongewijzigd gebleven zijn, zoals die op alcohol. Ook voor sigaretten zou er een verhoging komen en wie een advocaat raadpleegt, moet vanaf volgend jaar btw betalen. De verhoging van de accijnzen op diesel met 0,01 euro per liter - een halve euro op een volle tank - komt er onder druk van Open VLD niet.

Ook de beperking van de kinderbijslag tot de leeftijd van 23 jaar, tegenover 25 jaar nu, komt er niet. Wel zou de schoolpremie verminderd worden, eerst met 15 procent en dan nog eens met 15 procent.

Daarnaast zou er ook een belasting komen op intercommunales die commerciële activiteiten ontplooien, iets dat voor de PS moeilijk lag.