Tjadische ex-leider Habré in Senegalese cel

De Senegalese politie heeft de Tsjadische oud-president Hissène Habré aangehouden in de hoofdstad Dakar, waar hij sinds 1990 verblijft. Habré regeerde van 1982 tot 1990 met ijzeren vuist in Tsjaad, maar vluchtte na zijn val naar Senegal. Hij zou tienduizenden mensenlevens op zijn geweten hebben.

Habré heeft de voorbije 23 jaar relatief ongestoord kunnen leven in Dakar, hoewel hij onder meer in ons land is aangeklaagd wegens misdaden tegen de mensheid. Senegal kreeg in 2006 een mandaat van de Afrikaanse Unie om de ex-dictator eventueel te berechten, maar deed daar in de praktijk weinig of niets mee.

De nieuwe Senegalese president Macky Sall, die vorig jaar is verkozen, had al te kennen gegeven dat hij Habré in Senegal wil laten berechten. Dat Habré nu bij hem thuis is opgepakt, betekent een eerste stap in de juridische procedure. Eerder had de Senegalese procureur-generaal Mbacké Fall een bezoek gebracht aan Tjaad en België om het dossier tegen Habré voor te bereiden.

Habré kan nu maximaal twee keer 48 uur na elkaar worden vastgehouden. In die periode moet hij officieel worden aangeklaagd.