Vrouwen klagen huiselijk geweld aan

Op de Vrijdagmarkt in Gent heeft een Turkse vrouwenorganisatie vanmiddag actiegevoerd tegen huiselijk geweld. Vorige week werden in Gent twee vrouwen vermoord door hun echtgenoten. De vrouwen vragen dat hun klachten beter zouden worden behandeld.

Aanleiding voor de actie is de dood van twee vrouwen in Gent, zij overleden aan de de gevolgen van partnergeweld. Het initiatief ging uit van Turkish Lady Gent, een vooruitstrevende Gentse organisatie die ijvert voor een geweldloze samenleving, maar kreeg ook steun van andere vrouwenorganisaties.

De aanwezigen luisterden naar getuigenissen van slachtoffers en stonden ook één minuut stil bij de twee doden. Ayfer Kuru (Turkish Lady Gent) wijst erop dat wereldwijd één op de drie vrouwen te maken heeft met fysiek geweld en vraagt dat klachten beter worden behandeld. "Als iemand klaagt bij de politie, dan moet daar iets mee gebeuren. Als kinderen dit geweld meemaken, moeten er stappen ondernomen worden om hen later ook niet in geweld terecht te laten komen."

De Gentse schepen Resul Tapmaz (SP.A), onder meer bevoegd voor Gelijke Kansen, stak de deelnemers een hart onder de riem. "Ik vind het ongelooflijk moedig dat ze hier stonden en een sterk signaal naar de maatschappij en het beleid willen geven. In het bestuursakkoord is er aandacht voor gelijke kansen en vrouwenbeleid en in het bijzonder het aanpakken van geweldincidenten. Er zijn al veel acties en projecten binnen middenveldorganisaties, maar de boodschap was vooral om die te blijven actualiseren en zeker in preventie te blijven investeren."

Tapmaz zegt de organisaties alvast uit te nodigen voor een gesprek.