WHO: "Mensen met hiv sneller behandelen"

Mensen met hiv moeten sneller medicijnen krijgen tegen aids. Dat staat in nieuwe richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie denkt dat de nieuwe aanpak drie miljoen levens kan redden in de komende tien jaar.
SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Een voorstelling van een hiv-virusdeeltje in de bloedbaan.

Bij jonge kinderen zou de behandeling onmiddellijk moeten beginnen na de vaststelling van hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Volwassenen krijgen nu medicijnen als hun aantal T-afweercellen onder de 350 cellen per kubieke millimeter bloed zakt, dat moet volgens de WHO al bij 500 cellen gebeuren.

Recente onderzoeken lijken aan te tonen dat mensen die het virus hebben opgelopen, langer leven als zij medicijnen krijgen nog voor hun immuunsysteem aangetast raakt. Een meisje uit de Amerikaanse staat Mississippi dat binnen de dertig uur na de geboorte werd behandeld, lijkt genezen. Ze is nu twee jaar, is kerngezond en heeft geen medicijnen meer nodig.

Dode letter

De nieuwe richtlijnen betekenen dat wereldwijd negen miljoen mensen meer in aanmerking komen voor een behandeling dan nu het geval is. Voor velen van hen zal die echter onbereikbaar blijven en in de Derde Wereld zullen de richtlijnen grotendeels dode letter blijven.

De afgelopen jaren zijn de prijzen van de medicijnen omlaag gegaan, maar ze kosten per persoon nog altijd ten minste 97 euro per jaar. Zo'n zestig procent van de hiv-dragers krijgt nu al geen medicijnen. Op dit moment zijn wereldwijd 34 miljoen mensen besmet met hiv, van wie de meesten in arme landen leven, met name in Afrika, en velen van hen krijgen geen geneesmiddelen.

De grotere beschikbaarheid van de medicijnen heeft ertoe geleid dat steeds minder mensen overlijden aan aids. In 2011 waren dat er 1,7 miljoen, 100.000 minder dan een jaar eerder. In 2005 waren er nog 2,3 miljoen aids-doden.