54 doden na treffen tussen leger en Mursi-aanhangers

Bij een schietpartij voor de vermeende verblijfplaats van de verdreven Egyptische president Mohammed Mursi zijn vanmorgen tientallen van zijn aanhangers om het leven gekomen. Dat wordt gemeld door de Moslimbroederschap en door verschillende bronnen bevestigd. Wat begon als een sit-in ontaardde in een bloedbad toen verschillende demonstranten het gebouw probeerden binnen te dringen. Uit protest heeft de salafistische partij al-Nour zich uit de onderhandelingen over een overgangsregering teruggetrokken.
Bij de schietpartij vanmorgen vielen volgens sommige bronnen tot 42 doden.

Het incident vond in alle vroegte plaats op straat voor een gebouw van de Republikeinse Garde in Nasr City, een stadsdeel van de Egyptische hoofdstad Caïro. 

Enkele tientallen Mursi-aanhangers bliezen er vanmorgen in alle vroegte verzamelen voor een sit-in. Ze zijn er al enkele dagen van overtuigd dat Mursi op die plek wordt vastgehouden. Naar verluidt probeerden sommigen op een bepaald moment de omheining van het gebouw te beklimmen.

"Gewapende terroristen"

Het leger reageerde eerst met traangas maar vuurde vervolgens ook met scherp op de massa. Daarbij vielen verschillende doden. Andere bronnen melden dat het leger enkel waarschuwingsschoten in de lucht loste. De dodelijke schoten zouden dan zijn afgevuurd door "gewapende mannen in burger".

De Moslimbroederschap meldde aanvankelijk dat er 35 mensen omgekomen waren. Dat cijfer werd bevestigd door het ministerie van Gezondheid. Maar in de loop van de namiddag werd het dodencijfer bijgesteld naar 54 doden en 435 gewonden. De ordediensten hebben de wijde omgeving van de schietpartij met wegblokkades afgesloten.

In een verklaring laat het leger weten dat 1 officier bij de aanval werd gedood. Het houdt vol dat het gebouw door "gewapende terroristen" werd bestormd. Zo'n 200 mensen zijn gearresteerd. Volgens het leger droegen ze wapens, munitie en petroleumbommen bij zich.

Bij wijze van vergelding hebben Mursi-aanhangers 2 soldaten een tijd lang gevangengenomen. Ze werden gedwongen in een wagen plaats te nemen waarna ze via luidsprekers een verklaring ten gunste van Mursi moesten afleggen. Het tweetal is intussen opnieuw op vrije voeten.

Al-Nour

Als gevolg van het bloedbad van vanmorgen trekt de salafistische partij al-Nour zich terug uit de onderhandelingen over de vorming van een overgangsregering en de keuze van een nieuwe premier. Dat heeft een woordvoerder via Twitter laten weten.

Al-Nour maakt deel uit van de brede coalitie die de omverwerping van het regime van Mohammed Mursi ondersteunt. Eerder verzette de partij zich tegen de nominatie van Mohammed ElBaradei als nieuwe premier. Ook bij de alternatieve kandidaat Ziad Bahaa el-Din heeft al-Nour ernstige bedenkingen. 

"Ze zijn allebei lid van dezelfde partij", zegt Younes Makhyoun, de leider van al-Nour. "Ik vrees dat we van de ene exclusieve aanpak in de andere zouden vervallen." Daarmee verwijst Makhyoun naar de beschuldigingen dat de Moslimbroederschap lange tijd een monopolie op de macht opeiste.

De incidenten van vanmorgen laten zich ook op de beurs van Egypte voelen. Die is met 2,5% gezakt. Vorige donderdag snelden de koersen nog 7,3% vooruit nadat het nieuws van de verdrijving van president Mursi was bekend geraakt.

Via Twitter roept kandidaat-premier ElBaradei intussen op tot verzoening. "Geweld leidt tot geweld en moet streng worden veroordeeld", schrijft hij. "Een onafhankelijk onderzoek is noodzakelijk. Een vreedzame transitie is de enige weg."