"Erkenning voor zesde staatshervorming"

Veel politiek volk vandaag in het kasteel van Laken. Koning Albert heeft er de leden van het Uitvoeringscomité van de Institutionele Hervormingen (Comori) uitgenodigd voor een lunch. Ook kroonprins Filip, vanaf 21 juli de nieuwe koning, was aanwezig. Volgens verschillende aanwezige politici was de uitnodiging een "erkenning voor het akkoord over de staatshervorming en het werk van de Comori".

Het Uitvoeringscomité van de Institutionele Hervorming bestaat uit premier Elio Di Rupo (PS), de twee staatssecretarissen voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) en Melchior Wathelet (CDH) en de voorzitters van de acht partijen die het akkoord over de zesde staatshervorming hebben gesloten: CD&V, CDH, PS, SP.A, Open VLD, MR, Groen en Ecolo.

Allen mochten ze met de huidige koning en koningin én het toekomstige koningspaar aan tafel schuiven. De lunch vond plaats in het Salon Balat, genoemd naar de Belgische architect Alphonse Balat, die in de 19e eeuw onder Leopold II werkte. Daarvoor kregen de dames en heren politici nog een aperitief aangeboden in de Rotonde-zaal.

Verschillende aanwezige politici beschouwden de uitnodiging als een erkenning voor het akkoord over de zesde staatshervorming en het werk van de Comori. Sommigen kwamen ook terug op het heikele thema van de dotaties. De groenen vinden alvast dat de dotatie van koning Albert na de troonwisseling "sober, proportioneel en transparant" moet zijn en kleiner moet zijn dan die van de koning (dan Filip) zelf.

Over de omvang van de zogenoemde Civiele Lijst van de Koning, de werkingsmiddelen van de vorst, liet niemand in zijn kaarten kijken. "De toekomstige koning moet krijgen wat hij nodig heeft om zijn werk op een goede manier te doen en dat moet op een transparante manier gebeuren", bleef Verherstraeten op de vlakte.

Nog meer politiek bezoek

De lunch met de Comori is niet de enige politiek-koninklijke ontmoeting. Later deze week komen nog meer politici met naam en faam "afscheid nemen" van koning Albert en koningin Paola en "kennismaken" met de toekomstige koning Filip en koningin Mathilde.

Woensdag bijvoorbeeld komen alle premiers langs die onder het koningschap van Albert II hebben gediend. Jean-Luc Dehaene (CD&V), Guy Verhofstadt (Open VLD), Yves Leterme (CD&V) en Herman Van Rompuy (CD&V) kunnen dan herinneringen ophalen aan de voorbije twintig jaar of de toekomst van het land bespreken.

Vrijdag nodigt de koning de ministers-presidenten van de gewesten en gemeenschappen uit en volgende week maandag mag de voltallige federale regering nog eens op bezoek komen.

lees ook