"Resultaten van geneesmiddel Avastin teleurstellend"

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) raadt af om bij de behandeling van uitgezaaide borstkanker nog langer gebruik te maken van het geneesmiddel Avastin. De werking van het dure medicijn is onvoldoende en bovendien leidt het middel tot ernstige nevenwerkingen, zo meldt het KCE.

In België wordt Avastin momenteel nog altijd gebruikt en terugbetaald voor de behandeling van uitgezaaide borstkanker die niet kan worden behandeld met chemotherapie. Maar nu raadt het KCE dus aan om daarmee te stoppen.

Aanvankelijk leek Avastin nochtans een veelbelovend medicijn. Zo beweerde de fabrikant, het Zwitserse bedrijf Roche, dat het product de overleving met 5,5 maanden zou verlengen. Maar na enkele jaren blijken de resultaten teleurstellend: de overleving of de levenskwaliteit verbeteren niet en het geneesmiddel leidt bovendien tot bloedingen en perforatie van maag en darmen.

In november 2011 had de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) ook al beslist om de vergunning van het dure geneesmiddel in te trekken voor de behandeling van borstkanker. Ook toen werd er aangehaald dat de werking onvoldoende is en dat er risico's verbonden zijn aan het gebruik van het middel.

Het KCE is een federale instelling die studies uitvoert om de beleidsmakers te adviseren bij hun beslissingen over gezondheidszorg en de ziekteverzekering. Het centrum is niet betrokken bij de besluitvorming zelf.