Aantal geregistreerde misdrijven daalt in 2012

Het totale aantal geregistreerde misdrijven is in 2012 met 3,5 procent gedaald tegenover 2011. Dat blijkt uit de statistieken van de federale politie die vandaag bekendgemaakt zijn. Het aantal woninginbraken kende wel de grootste stijging sinds de statistieken in 2000 voor het eerst werden opgesteld.
Minister Milquet en commissaris De Bolle op de persconferentie.

Het waren minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) en commissaris-generaal Catherine de Bolle die de cijfers bekendmaakten. Uit de criminaliteitsstatistieken blijkt dat in 2012 er 1.021.170 feiten aangegeven werden of vastgesteld door de lokale en federale politie; In 2011 waren dat er 1.058.136, een daling van 3,5 procent.

De geweldsdelicten zoals gewapende diefstallen, geweld binnen het gezin en opzettelijke slagen en verwondingen volgen die dalende trend. Hetzelfde geldt voor autocriminaliteit, met als ernstige vormen de car- en homejackings.

Meer woninginbraken

Het aantal geregistreerde woningdiefstallen volgt de dalende trend niet: het aantal is nog nooit zo sterk gestegen sinds het begin van de tellingen in 2000. De stijging ten opzichte van 2011 bedraagt 7,5 procent.

Volgens de politie zijn de groeiende impact van de economische crisis en de prijs van het goud van juwelen, wat de dieven nog meer aantrekt, niet vreemd aan de stijging.

Goed nieuws is dan weer dat de pogingen tot inbraak, niet geslaagde inbraken dus, sinds 2008 een steeds groter aandeel uitmaken van het totaal, waar ze ook bij geregistreerd worden. Op het totaal van alle geregistreerde inbraken in 2012 zijn er 33,7 procent pogingen, in 2008 bedroeg dit nog 32 procent. De politie schrijft dat toe aan de gestegen aandacht voor de beveiliging van woningen.

De inbraken in andere gebouwen dan woningen, zoals bedrijven, handelszaken en openbare gebouwen, volgen de algemeen dalende trend.