Brabants trekpaard wordt toeristische attractie

De provincie Vlaams-Brabant gaat het boegbeeld van de provincie, het Brabants trekpaard, inzetten als toeristische attractie. Het Brabants trekpaard is met uitsterven bedreigd. De provincie beloonde de fokkers van het ras al met een subsidie per geboren veulen maar gaat nu dus nog een stap verder.

De provincie Vlaams-Brabant heeft beslist om een trekpaardentrail, een toeristische route rond Brussel uit te bouwen. Het gaat om een aaneengesloten parcours van 150 kilometer. Op de route zullen zeker 10 stopplaatsen zijn waar ruiters, koetsiers en hun passagiers zullen kunnen uitblazen en overnachten. Daarnaast zullen de Brabantse trekpaarden ook worden ingezet voor natuur- en bosonderhoud en het ophalen van afval.

De maatregelen moeten de interesse voor het Brabants trekpaard opnieuw aanwakkeren en hopelijk ook het fokken ervan aanmoedigen. Het Brabants trekpaard is al eeuwenlang een uithangbord voor de streek. Het dier staat bekend voor zijn grote kracht en meegaand karakter. Maar in de hele provincie worden jaarlijks amper 100 veulens geboren. De provincie geeft al jaren 200 euro subsidie per geboren veulen maar dat heeft het aantal geboortes nauwelijks doen toenemen.