Chinese ex-minister van Spoorwegen krijgt levenslang

Liu Zhijun, de vroegere Chinese minister van Spoorwegen, is veroordeeld tot een voorwaardelijke doodstraf wegens corruptie en machtsmisbruik. Een voorwaardelijke doodstraf wordt in China doorgaans omgezet in een levenslange gevangenisstraf.

De 60-jarige Liu Zhijun, die in 2011 gearresteerd werd en ontslag moest nemen als minister, zou in 25 jaar tijd in totaal voor 64,6 miljoen yuan (8 miljoen euro) aan steekpenningen hebben aangenomen.

In ruil werden grote projecten bij de ontwikkeling van de spoorwegen toegewezen aan ondernemingen die het smeergeld hadden betaald. In de Chinese wet bestaat de mogelijkheid om vanaf 100.000 yuan de doodstraf uit te spreken.

Volgens het Chinese gerecht heeft Liu Zhijun "aanzienlijke schade" toegebracht aan "publieke goederen en de belangen van de staat en het volk".