De troon voor de eedaflegging is al afgestoft

In de Kamer wordt momenteel met man en macht gewerkt met het oog op de eedaflegging van koning Filip, op zondag 21 juli. Vandaag werd de troon zelf vanonder het stof gehaald. "Hij is in orde", klinkt het.

In 1993, bij de eedaflegging van koning Albert, was de troon al helemaal gerestaureerd. Nu, 20 jaar later, is de troon nog helemaal in orde.

"We hebben de troon net uitgepakt en afgestoft. Hij is in orde", zegt een medewerker van de Kamer. "Hij was al volledig gerestaureerd en hij is maar één keer gebruikt. Hij werd enkele keren getoond op een tentoonstelling, maar dat is alles."

Naast de troon wordt ook nagekeken of alle vlaggen in orde zijn. Even werd gevreesd dat er niet genoeg Europese vlaggen zouden zijn, maar Kamervoorzitter André Flahaut (PS) kon al eentje op de kop tikken. "Ik heb nog een Europese vlag kunnen vinden van 4 op 2 meter op een rommelmarkt", lachte Flahaut.

In de Kamer, waar de troon op 21 juli zal staan, moet nog stevig verbouwd worden. Het spreekgestoelte voor de Kamerleden en de plaats waar de voorzitter zit, moeten plaatsruimen voor een opstapje en podium waarop de troon zal staan.

lees ook