Egyptische interim-president wil onderzoek naar geweld

De Egyptische interim-president Adli Mansour heeft een onderzoek gelast naar de precieze omstandigheden van het bloedbad vanmorgen in Caïro. Dat meldt de Egyptische staatstelevisie. Tijdens een manifestatie voor de zetel van de Republikeinse Garde vielen minstens 54 doden, zo blijkt uit nieuwe cijfers. 435 mensen raakten gewond. Intussen neemt de ongerustheid over de gang van zaken toe.

Het nieuws van het onderzoek komt er nadat eerder ook al Mohammed El Baradei en het FSN, een coalitie van leken, om zo'n onderzoek gevraagd hadden.

Het bloedbad deed zich voor tijdens een manifestatie van aanhangers van Mohammed Mursi, de Moslimbroeder die vorige week woensdag door het leger verdreven is als president. Mursi zou zich in het gebouw van de Republikeinse Garde ophouden.

De nieuwe militaire machthebbers hadden het over een "groep terroristen" die het gebouw probeerden te bestormen. Maar volgens de Moslimbroederschap, de partij van Mursi, opende het leger het vuur op enkele islamitische betogers terwijl die aan het bidden waren.

"Oproep tot revolte"

De Moslimbroederschap reageerde furieus op de schietpartij. De partij riep de Egyptenaren op tot "een revolte". "Het volk van Egypte moet in opstand komen tegen degenen die de revolutie met tanks proberen te stelen", klonk het.

"We roepen de internationale gemeenschap, internationale bewegingen en de vrije mensen van de wereld op tussenbeide te komen. We moeten nieuwe slachtpartijen vermijden om een "tweede Syrië" in de Arabische wereld te vermijden."

De broederschap verwijt de legerleiding het land in dezelfde richting als Syrië te willen sturen. Voor het bloedbad vanmorgen houdt ze generaal Abdel Fattah al-Sisi persoonlijk verantwoordelijk.

De belangrijkste moslimgeestelijke van het land, Sheik Ahmed el-Tayeb, waarschuwt intussen voor een burgeroorlog in Egypte. Hij kondigde bij wijze van protest aan dat hij zich in zijn woning zou terugtrekken tot er een einde komt aan het geweld.

Hij dringt er ook op aan dat de overgangsperiode naar een nieuwe democratisch verkozen regering niet langer dan zes maanden zou duren. El Tayeb is de groot-imam van de Al-Azhar-moskee, het kenniscentrum voor soennitische moslims in de Arabische wereld.

Oproepen tot terughoudendheid

De Verenigde Staten roepen het Egyptische leger op tot meer terughoudendheid. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken staan de stabiliteit en het democratisch functioneren van Egypte op het spel. Washington veroordeelt alle geweld in Egypte, en ook het aanzetten tot geweld.

Een woordvoerder van het Witte Huis veroordeelt dan weer de expliciete oproepen tot geweld van de Moslimbroeders. Toch draait Washington de geldkraan niet dicht, "omdat dat de Amerikaanse belangen niet dient."

Ook Frankrijk is ongerust. "Frankrijk veroordeelt alle geweld in Egypte van de voorbije dagen, van waar het ook komt", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook Parijs roept alle betrokken partijen op tot meer terughoudendheid.