Egyptische jongen (12) zegt waar het op staat

In Egypte blijven voor- en tegenstanders van president Mursi elkaar bekampen, maar sinds kort gaat de aandacht ook naar Ali Ahmed, een doodgewone Egyptische jongen van twaalf jaar oud. Al is "doodgewoon" misschien lichtjes overdreven, aangezien hij ondanks zijn leeftijd perfect kan uitleggen waarom hij zo gekant is tegen de Moslimbroeders.

De 12-jarige Ali toonde zich eind maart een grote tegenstander van de toenmalige Egyptische president. In bewoordingen die je niet meteen van een jonge tiener zou verwachten, maakt hij duidelijk wat hij van Mursi en diens Moslimbroederschap denkt. "Ik ben hier om te protesteren tegen de confiscatie van de grondwet door een enkele partij", klinkt het uit zijn mond.  "We hebben geen militair regime aan de kant gezet om het te vervangen door een fascistische theocratie."

Om te bewijzen dat hij weet waarover hij praat, geeft hij een extra woordje uitleg bij die laatste zin. "Er is een fascistische theocratie wanneer je religie manipuleert en extremistische regels voorschrijft in de naam van die religie, ook al schrijft de religie zelf die regels niet voor."

Sinds het interview is er in Egypte opnieuw heel wat veranderd, meteen ook de reden waarom het filmpje opeens bijzonder populair is geworden de laatste dagen. Egyptenaren maar ook mensen uit het buitenland steken hun bewondering voor de jongen niet onder stoelen of banken. "Dit wordt zonder twijfel de toekomstige Egyptische president", luidt het in een van de vele reacties.