Niet alle parlementsleden wonen eedaflegging bij

Als koning Filip op 21 juli in het parlement de eed aflegt als zevende koning der Belgen, zullen niet alle parlementsleden aanwezig zijn. De N-VA stuurt een afvaardiging, Vlaams Belang blijft zelfs helemaal weg. Beide Vlaams-nationalistische partijen zijn republikeins.
Vlaams-nationalisten zoals Gerolf Annemans hebben geen hoge pet op van de koning.

Tegen woensdag moeten alle partijen meedelen aan de Kamer met hoeveel Kamerleden en senatoren ze aanwezig zullen zijn bij de eedaflegging van kroonprins Filip, op 21 juli.

Vlaams Belang zegt dat het wegblijft van de ceremonie. Vlaams-nationalisten hebben daar niets te zoeken, vindt Vlaams Belang-voorzitter Annemans. "Wij doen niet mee aan dit weinig democratische theater op 21 juli", luidt een persmededeling van de partij. 20 jaar geleden bleef het toenmalige Vlaams Blok ook al weg bij de eedaflegging van koning Albert.

De N-VA is van plan om een afvaardiging te sturen. Dat betekent in feite dat niet alle N-VA-parlementsleden de ceremonie zullen bijwonen.

lees ook