Paus Franciscus brengt een bezoek aan Lampedusa

Paus Franciscus heeft een bezoek gebracht aan het Italiaanse eilandje Lampedusa. Hij wil er het lot van migranten onder de aandacht brengen. In zijn preek haalde hij uit naar de politici. Vlak voor het bezoek van de paus was er een nieuwe boot met vluchtelingen gearriveerd.

Het is de eerste reis van paus Franciscus buiten Rome. Hij arriveerde met een militair vliegtuig. Eerst maakte hij een korte tocht met een schip van de Italiaanse kustwacht en liet hij een bloemenkrans in de geel-witte kleuren van het Vaticaan te water. Franciscus wilde op die manier de duizenden vluchtelingen gedenken die al zijn omgekomen tijdens de gevaarlijke overtocht.

Lampedusa, dat op iets meer dan 100 kilometer voor de kust van Tunesië ligt, staat bekend als de "poort naar Europa". Jaarlijks maken duizenden vluchtelingen de overtocht naar Lampedusa, vanwaar ze hopen te kunnen doorreizen naar het Europese vasteland. Maar voor heel wat vluchtelingen eindigt de gevaarlijke reis naar Lampedusa met de verdrinkingsdood.

Tijdens een misviering veroordeelde de paus de wereldwijde "onverschilligheid" voor dit soort drama's. "Wij hebben de zin voor broederlijke verantwoordelijkheid verloren", zei de leider van de rooms-katholieke kerk. "De cultuur van de welvaart maakt ons ongevoelig voor de (hulp)kreten." Dit "mondt uit in een globalisering van de onverschilligheid."

Ook vanmorgen is er op Lampedusa een boot aangekomen, met 166 mensen uit Eritrea aan boord.