Vier laureaten Vlaamse Monumentenprijs bekend

De vier laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs zijn bekend. Op 2 september weten we welk monument de prijs in de wacht sleept. De laureaten zijn C-Mine of de voormalige mijnsite van Winterslag in Genk, de Sint-Dionysiuskerk in Sint-Denijs-Westrem, CC de Grote Post in Oostende en Villa Elza op de Zeedijk in Wenduine.
De Grote Post in Oostende

De vier laureaten werden na een brede oproep en jurering door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen geselecteerd uit in totaal 21 kandidaten. Elke laureaat van de Vlaamse Monumentenprijs krijgt 2.500 euro. De winnaar ontvangt daar bovenop nog eens 12.500 euro.

"De genomineerde monumenten zijn stuk voor stuk typevoorbeelden van goed beheer en vakkundige restauratie met nieuwe technieken", zegt minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois.

De Monumentenprijs wordt elk jaar toegekend aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Zowel beschermd als niet-beschermd waardevol erfgoed komt hiervoor in aanmerking. Vorig jaar mocht de voormalige Sint-Rochuskerk uit Ulbeek de Vlaamse Monumentenprijs in ontvangst nemen.

Het grote publiek kan de vier laureaten van de Vlaamse monumentenprijs bezoeken tijdens Open Monumentendag Vlaanderen. Die vindt dit jaar plaats op 8 september. In heel Vlaanderen zetten dan tal van monumenten de deuren open. Er worden zo'n 500-tal activiteiten georganiseerd.