Waregem Koerse is immaterieel cultureel erfgoed

De jaarlijkse paardenrennen van Waregem Koerse en de traditie van het vinkenzetten worden toegevoegd aan de Vlaamse inventaris van immaterieel cultureel erfgoed. Ook bloemencorso's en de traditionele teelt van grondwitloof komen op de lijst. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) bekendgemaakt.

Immaterieel erfgoed wordt omschreven als "gewoontes, gebruiken, kennis en praktijken die een gemeenschap of groep overgeërfd heeft en die de gemeenschap voldoende belangrijk acht om door te geven aan toekomstige generaties". Op de inventaris van het erfgoed stonden tot vandaag 33 tradities, fenomenen en gewoontes, gaande van Aalst Carnaval en de Heilig Bloedprocessie in Brugge tot de Belgische biercultuur.

Daar komen nu vier nieuwe zaken bij. Op advies van erfgoeddeskundigen worden ook Waregem Koerse, bloemencorso's (optochten van met bloemen versierde wagens), het vinkenzetten en de traditionele teelt van grondwitloof aan de lijst toegevoegd.

"Opname in de inventaris betekent geen extra subsidiëring, maar wel een grotere zichtbaarheid en kansen op uitwisseling van kennis, ervaringen, expertise, acties en programma's. En dit zowel in Vlaanderen als in het buitenland", aldus minister Schauvliege.